miércoles, 23 de enero de 2008

cats

El gat o moix (Felis silvestris catus) és un mamífer domèstic, de la família dels felins, amb ungles retràctils, carnívor, de pelatge espès i suau. El gat viu en convivència propera a l'home des de fa uns 9.500 anys,[1] data molt anterior a les prèvies estimades en 3.500 a 8.000 anys [2]
Els noms actuals més generalitzats (poto, cat, chat, catto etc.) deriven del baix llatí cattus, paraula que al·ludia especialment als gats salvatges en contraposició als gats domèstics que, al llatí, eren anomenats felis.
Hi han
dotzenes de races, algunas sense pel o sense cua com a resultat de mutacions genètiques, i existeixen en una àmplia varietat de colors. Son experts depredadors i poden caçar mes de cent espècies diferents d'animals per a alimentar-se. També són animals que poden assimilar alguns conceptes, n'hi han alguns que posseïxen la capacitat de ser entrenats per a manipular mecanismes simples.
Es comuniquen amb gemegats, xiulades, grunyits i al voltant d'un centenar de diferents vocalitzacions
[3], a més d'utilitzar un llenguatge corporal característic.
Es creu que el
gat salvatge africà (Felis silvestris lybica) és el seu ancestre més immediat.
És considerat per molts un animal de companyia, i és una de les mascotes més populars a tot el món. Ja que la seva domesticació és relativament recent, poden viure en ambients silvestres formant petites colònies. L'associació del gat amb els humans el va conduir a figurar prominentment en la mitologia i en llegendes de diferents cultures, incloent les civilitzacions egípcia, japonesa, xinesa i escandinava.
És un animal instintivament
caçador. Els gats de granja viuen de forma semisalvatge i cacen ratolins i rates que d'altra forma menjarien importants quantitats de gra. Els domèstics capturen insectes, ratolins i petits ocells instintivament, encara que generalment no els consumeixen, considerant-los com trofeus de caça.És considerat per molts un animal de companyia, i és una de les mascotes més populars a tot el món. Ja que la seva domesticació és relativament recent, poden viure en ambients silvestres formant petites colònies. L'associació del gat amb els humans el va conduir a figurar prominentment en la mitologia i en llegendes de diferents cultures, incloent les civilitzacions egípcia, japonesa, xinesa i escandinava.
És un animal instintivament
caçador. Els gats de granja viuen de forma semisalvatge i cacen ratolins i rates que d'altra forma menjarien importants quantitats de gra. Els domèstics capturen insectes, ratolins i petits ocells instintivament, encara que generalment no els consumeixen, considerant-los com trofeus de caça.

No hay comentarios: