miércoles, 7 de mayo de 2008

Vols saber més de la llegenda de Sant Jordi?

La llegenda de Sant Jordi

Pels voltants de la vila un monstre ferotge i terrible, que podia fer moltes coses com volar, caminar, nedar i fins i tot escopir foc per la boca i l'ale li feia molta pudor, fins al punt que des de molt lluny enverinava l'aire, i tothom que respirava la seva ale es moria. Els habitants van pensar en donar-li cada dia una persona que li serviria de menjar, i així no mataria a tothom que veies. De fet, la llegenda diu, que el sistema els hi va sortir d'allò més bé, però el que era realment complicat, era trobar una persona que cada dia es deixés menjar per aquell monstre. I van decidir que cada dia farien un sorteig i el qui toques s'hauria de deixar menjar per el drac.Així es va fer durant molt de temps, i el monstre se’n devia sentir satisfet. Però... vet aquí que un dia, la sort va voler que la filla del rei fos la destinada. La princesa era jove, guapa, fina ... molts ciutadans es van oferir a substituir-la, però el rei no va voler, i amb el cor ple de dolor, va dir que tant era la seva filla com la de qualsevol ciutadà de la villa. La donzella va sortir de la ciutat cap al llac on hi residia el drac, mentre tot el veïnat, desconsolat, mirava des de la muralla com se n’anava al sacrifici. Però quan estava ja bastant lluny de la muntanya, se li va presentar un jove cavaller, a sobre d'un cavall blanc, i amb una armadura tota daurada i lluent. La donzella, tota preocupada, li va dir que s'en anés lluny, que per aqui rondava un monstre que quan que el veiés se’l menjaria. El cavaller li va dir que no passes por, que no li havia de passar res, ni a ell ni a ella, ja que havia vingut des de molt lluny expressament per combatre el drac i així alliberar la princesa. La fera, va sortir de cop i volta . Allavors Sant Jordi amb un bon cop de llança el va malferir. El cavaller, va lligar el monstre pel coll i li va donar la llança a la donzella perquè ella mateixa la portés a la ciutat.Es diu que el rei va voler casar la seva filla amb Sant Jordi, però que aquest va replicar-li tot dient que no la mereixia i que la seva visita en aquella vila era perquè havia tingut una revelació divina sobre la necessitat urgent de salvar aquella vila del monstre.

Celebracions de Sant Jordi

La festa de sant Jordi són el conjunt de celebracions que tenen lloc pels volts del 23 d'abril, Diada de Sant Jordi. El 23 d'abril és la data en què morí decapitat Jordi, un soldat romà esdevingut sant cristià. Va arrelar amb força a Catalunya i va fer extendre el culte al sant. La devoció pel sant cavaller s'extengué sobretot perquè apareixia muntat en el seu cavall blanc batallant al costat dels exèrcits catalans en moments difícils. Heroi almogàver i sant protector pels monarques catalans dels segles XX a XV, el moviment político cultural de la Renaixença el converteix en patró de Catalunya, juntament amb la Moreneta. Aquest patronatge ha esdevingut, amb la instauració del costum de la rosa i del llibre, la festa patriòtica i cívica de Primavera més celebrada arreu del Principat, com també en certes contrades del País Valencià i alguns pobles d'Aragó. Avui, la Festa de Sant Jordi -festa nacional en honor al patró, festa del llibre i els llibreters, i festa de l'amor i els enamorats- és una de les festes més populars de Catalunya es basa en que les dones regalen als nois llibres mentres que els nois regalen roses a les dones.

Sant Jordi a l'Angeleta

A l'Angeleta Ferrer i Sensat les celebracions són especials i diverses. La junta directiva organitza moltes activitas com concerts, concursos amb premis i més coses. També els de quart d'eso organitzen unes paradetes per guanyar diners pel viatge de final de curs, com vendre roses, llibres, begudes, pastissos i la novetat, "la rosa a domicili" que es basa en que la gent comprava la rosa i deia a qui la volia regalar i els de quart li donaven anonimament (si volen). En total un Sant Jordi molt divertit i original.

No hay comentarios: